Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Δημιουργία compost



Επειδή κάνουμε «Δουλειές με Σκουπίδια» και δεν θέλουμε «Τίποτα να πάει χαμένο»,
εμείς, οι μαθητές του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Μύρινας μαζί,
ενημερωθήκαμε για την «κομποστοποίηση», έναν τρόπο να μην πάνε χαμένα τα σκουπίδια της κουζίνας.
Μάθαμε πολλά από την κ. Μανουσογιαννάκη, την καθηγήτρια Φυσικής του σχολείου μας, που σε παλιότερο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είχε δημιουργήσει με τους συμμαθητές μας κάδο κομποστοποίησης στο σχολείο μας.

Ορίστε μερικά:
Τι είναι η κομποστοποίηση;
Είναι η διαδικασία αποσύνθεσης και φυσικής ανακύκλωσης των οργανικών υλικών, που καταλήγει στη δημιουργία μιας μάζας, που μοιάζει με χώμα και είναι πολύ θρεπτική για τα φυτά.
 Γιατί να φτιάξω κόμποστ;
         Το κόμποστ χρησιμοποιείται για τη λίπανση του εδάφους. Είναι ένα από τα καλύτερα καλυπτικά εδάφους, βελτιώνει τη δομή και την υφή του, αυξάνει τον αερισμό του και την ικανότητά του να συγκρατεί νερό.
         Το κόμποστ κάνει πιο χαλαρά τα αργιλώδη εδάφη και βοηθάει τα αμμώδη να συγκρατούν περισσότερο νερό.
         Στην εποχή μας δεν υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι χώροι για να πετάμε απορρίμματα και δεν συμφέρει επίσης να πετάμε στα σκουπίδια υλικά που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε το έδαφός μας. Τουλάχιστον το 1/3 των χωματερών και των Χ.Υ.Τ.Α. το γεμίζουμε με οργανικά απορρίμματα του κήπου ή της κουζίνας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε κόμποστ.
Οι «πρώτες ύλες» για το κόμποστ
Κοπριά
Υπολείμματα κήπου (ρίζες, κλαδιά, χόρτα) εκτός από κωνοφόρα
Υπολείμματα  κουζίνας μόνο από φυτικές τροφές, εκτός από λάδι
Τσόφλια αυγών
Κατακάθι καφέ και τσαγιού
Χαρτιά σε μικρή αναλογία
Φύκια, αφού πρώτα ξεπλυθούν από το αλάτι

Δεν είναι δύσκολο να  συγκεντρωθούν όλα αυτά.
Μετά πιάνουν δουλειά οι γεωσκώληκες, οι ακούραστοι εργάτες του κομπόστ. 
Εμείς απλά αναδεύουμε τακτικά το υλικό μας για να αερίζεται και το διατηρούμε υγρό.
 
Σε δύο με τρείς μήνες το κόμποστ είναι έτοιμο! Το κοσκινίζουμε, αν θέλουμε,  και το χρησιμοποιούμε στον κήπο ή στις γλάστρες μας ως λίπασμα.
 Η δική μας ιδέα ήταν να το συσκευάσουμε σε φιάλες νερού και να το διαθέσουμε στην παρουσίαση των προγραμμάτων μας.
Ελάτε στις 19 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο της Παναγίας, για έναν επιπλέον λόγο: για να πάρετε το καλύτερο λίπασμα για τις γλάστρες σας!

1 σχόλιο:

  1. Επιτρέψτε μου να σας συστήσω στις υπηρεσίες χρηματοδότησης LE-MERIDIAN. Είμαστε άμεσα σε καθαρή χρηματοδότηση δανείων και έργων από άποψη επενδύσεων. Παρέχουμε λύσεις χρηματοδότησης σε ιδιώτες / εταιρείες που επιδιώκουν πρόσβαση σε κεφάλαια στις κεφαλαιαγορές, δηλαδή πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ακίνητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φαρμακευτικά προϊόντα, υγειονομική περίθαλψη, μεταφορές, κατασκευές, ξενοδοχεία κλπ. Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε έως και 900.000.000.000 δολάρια Εννέα εκατό εκατομμύρια δολάρια) σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου, εφόσον η απόδοση της επένδυσής μας 1,9% μπορεί να διασφαλιστεί στα έργα.
    Le-Meridian Χρηματοδοτική Υπηρεσία. Email Επικοινωνήστε με το info@lemeridianfds.com
    WhatsApp ... + 19893943740.

    ΑπάντησηΔιαγραφή