Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Επιχειρηματικό Σχέδιο



«Η τέχνη των σκουπιδιών»

Το παρακάτω επιχειρηματικό σχέδιο εκπονήθηκε από τις μαθήτριες της Β΄τάξης του Γενικού Λυκείου Μύρινας,  Μαρία, Σοφία και Σεβιλάι.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του επιχειρηματικού σχεδίου προέκυψε μέσω της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας: «Δουλειές με σκουπίδια» που υλοποιήσαμε στο  σχολείο μας κατά το σχολικό έτος 2012-2013.
Το αντικείμενο της επιχείρησής μας είναι η δημιουργία προϊόντων από οικολογικά-ανακυκλώσιμα υλικά. Σκοπός μας είναι ο συνδυασμός της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την οικολογική συνείδηση, σε βαθμό που να προσλαμβάνει διαστάσεις μόδας.
Στη σημερινή εποχή οικονομικής κρίσης που ο κόσμος αναζητεί διεξόδους εξοικονόμησης πόρων,  η ιδέα μας αυτή προσφέρει έξυπνες και καινοτόμες λύσεις για την αξιοποίηση «άχρηστων» υλικών. Έτσι, πιστεύουμε πως η επιχείρησή μας θα έχει ευοίωνο μέλλον, καθώς προσφέρουμε χειροποίητα προϊόντα σε οικονομικές τιμές. Εξάλλου, σήμερα προβάλλεται ως ανάγκη η ιδέα της αειφορίας και του σεβασμού του περιβάλλοντος.

ΣΤΟΧΟΙ
         ·            Η ικανοποίηση του πελάτη και η ανάδειξη στοιχείων δημιουργικότητας που κρύβει μέσα του.
         ·            Η προσφορά χειροποίητων κατασκευών που συνδυάζουν τόσο την οικονομική όσο και την οικολογική συνείδηση.
         ·            Η αλλαγή του τρόπου σκέψης του ανθρώπου, ώστε να μην αντιμετωπίζει κάθε άχρηστο υλικό ως σκουπίδι, αλλά χρησιμοποιώντας την φαντασία του να  φροντίζει για την μεταποίησή του σε κάτι καινούργιο και χρήσιμο.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Η δημιουργία της επιχείρησής μας λόγω έλλειψης αρχικού κεφαλαίου θα πρέπει να μας κοστίσει όσο το δυνατόν λιγότερο. Έτσι, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξασφαλίσουμε δωρεάν για ένα ορισμένο, αρχικό χρονικό διάστημα το χώρο, όπου θα στήσουμε την επιχείρησή μας και θα παράγουμε τα προϊόντα μας. Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να ζητήσουμε από το δήμο Μύρινας την παραχώρηση κάποιου δημοτικού χώρου, ο οποίος θα αποτελέσει το εργαστήριο-αποθήκη της επιχείρησής μας, με αντάλλαγμα την εθελοντική προσφορά από εμάς ενημερωτικών σεμιναρίων σε θέματα ανακύκλωσης και δημιουργικότητας.
 
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
Η επιχείρησή μας θα απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, με γούστο και με οικολογική και καλλιτεχνική διάθεση.
Η προώθηση των προϊόντων μας θα γίνει με τους εξής τρόπους:
► Διαφημίσεις στο διαδίκτυο, κυρίως σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, και στα Μ.Μ.Ε. Για τη δημιουργία πετυχημένης διαφήμισης σημαντικό ρόλο θα παίξει η χρήση εύστροφων σλόγκαν και καινοτόμων λογοτύπων.
► Έρευνα αγοράς για τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων μας.
► Προσφορές προϊόντων και κλήρωση αυτών μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών.
► Συμμετοχή μας σε δράσεις τοπικού και πανελλήνιου χαρακτήρα για την προώθηση της ιδέας της ανακύκλωσης.
► Συνεργασία με on line πολυκαταστήματα τα οποία εμπορεύονται χειροποίητα αντικείμενα από ανακυκλώσιμα υλικά.
► Δημιουργία ιστολογίου και σελίδας στο Facebook και στο Twitter, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να μας ακολουθεί παντού.
► Κατασκευή εφαρμογής σε συσκευές εξελιγμένης τεχνολογίας (π.χ.  iphone, ipad, tablets κτλ)

ΠΡΟΪΟΝΤΑ
         ·            Κοσμήματα (σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, περιδέραια κ.α.) από οικολογικά υλικά και άχρηστα αντικείμενα
         ·            Διακοσμητικά αντικείμενα (στεφανάκια, κούκλες, ζωάκια, καδράκια κ.α.)
         ·            Χρηστικά αντικείμενα από ύφασμα (υφασμάτινες σακούλες για ψώνια, μαξιλάρια, θήκες για τηλέφωνα και φωτογραφικές μηχανές κ.α.)
         ·            Ρούχα από παλιά υφάσματα (σορτσάκια, μπλούζες, κορδέλες κ.α.)
         ·            Κάρτες από ανακυκλωμένο χαρτί
         ·            Ζωγραφιστές πέτρες και βότσαλα
         ·            Πλεκτά αντικείμενα από παλιά υφάσματα (χαλάκια, πορτοφόλια κ.α.) 

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Για την ανάπτυξη της επιχείρησης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τους έμμεσους ανταγωνιστές μας που είναι οι οργανωμένες επιχειρήσεις οι οποίες προωθούν αντίστοιχα προϊόντα. Τα πλεονεκτήματά τους είναι τα εξελιγμένα μηχανήματα για την κατασκευή των προϊόντων, η ύπαρξη κεφαλαίων και η σταθερή πελατεία που ήδη διαθέτουν.
Σ’ αυτά θα απαντήσουμε με την ποιότητα των χειροποίητων, άρα μοναδικών προϊόντων μας, τα οποία επιπλέον προωθούν την ιδέα της αειφορίας.

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ           
     Ιδρυτές της επιχείρησής μας είναι όλα τα μέλη της ομάδας του προγράμματος, τα οποία παράλληλα θα αναλάβουν και ένα συγκεκριμένο τομέα της παραγωγής καλύπτοντας έτσι όλες τις ανάγκες.
Για την ηλεκτρονική παρακολούθηση του ιστολογίου, τις συμφωνίες με τους πελάτες και τη διαχείριση των παραγγελιών στο διαδίκτυο θεωρούμε αναγκαία την πρόσληψη ενός γραμματέα που θα έχει εκπαιδευτεί στο «ηλεκτρονικό επιχειρείν».
Στην περίπτωση επέκτασης της επιχείρησής μας, αναμένεται η πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού, οι μισθοί των οποίων θα ακολουθούν την ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ θα τους παρέχεται συνεχής εκπαίδευση στο αντικείμενο της εργασίας τους.

ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Τα μέλη της ομάδας μας είναι αυτοαπασχολούμενα, επομένως τα έξοδα για αμοιβές εργαζομένων είναι μηδαμινά. Τα οικονομικά της επιχείρησης θα ανατεθούν σε ειδικό οικονομολόγο, ενώ τη διαχείριση της αποθήκης (συσκευασίες και αποστολές) θα αναλάβει μέλος της ομάδας. Αυτός θα είναι υπεύθυνος για την βελτιστοποίηση της μεταφοράς και της αποθήκευσης των προϊόντων. Παράλληλα, θα αναζητήσουμε τη συνεργασία ενός έμπειρου δικηγόρου που θα προστατέψει τα συμφέροντα της επιχείρησής μας.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Σκοπεύουμε, να οργανώσουμε ημερίδες και σεμινάρια με θέμα την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών. Με τη βοήθεια τοπικών παραγόντων και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών θα διοργανώσουμε εκδηλώσεις, στις οποίες το κοινό θα μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία κατασκευής των προϊόντων μας. Έτσι, θα καταφέρουμε να διαδώσουμε την ιδέα της επαναχρησιμοποίησης των υλικών και να εδραιώσουμε την οικολογική συνείδηση.
Μετά την αρχική φάση, θα φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε το διαδίκτυο, ώστε να επεκτείνουμε σταδιακά τη συνεργασία μας με άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Γνωρίζουμε πως οι καιροί δεν είναι εύκολοι ...
αλλά επίσης γνωρίζουμε πως σε οποιεσδήποτε συνθήκες 
πετυχαίνει αυτός που πιστεύει σ' αυτό που κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου